A Férfi Kosárlabda Magyar Kupa Nyolcas Döntő résztvevői: Egis Körmend

2018. 02. 13. (kedd) 15.00

A vasi együttes a legnagyobb kupamúltra visszatekintő klub a jelenlegi mezőnyből, hiszen a 17-szeres aranyérmes, de jelenleg másodosztályú Budapesti Honvéd mögött a Körmend 7 első hellyel az örökranglista második helyezettje - két ezüstérem és 7 bronzérem is került a vitrinjükbe, ezzel a legtöbb dobogós helyet is a körmendiek tudhatják magukénak az idei nyolc csapatból.

Az aranykorszak az 1990-es évekre tehető, és ennek előszele volt az 1989-ben megszerzett bronzérem. A magyar élvonal első vidéki bajnoka 1989/90-ben, a Honvéd legyőzésével ért fel először a csúcsra a kupában, és bár 1991-ben nem tudtak érmet szerezni, 1992-től kezdve az évtized hátralévő részében mindig. 1992-ben harmadik lett a Körmend, majd három megnyert döntő következett a Szolnok ellen. Az 1996-os bronz után újabb két sikeres finálét vívott meg az akkor Marc-Körmend néven futó együttes, előbb a Honvédet, majd a megyei rivális Falcót múlták felül, 1999-ben viszont az Albacomp letaszította őket a trónról döntőben.

A 2000-es években egy új korszak következett - a bajnoki címet 2003-ban megnyerő gárda a kupában bronzot szerzett, 2007-ben ezüstöt nyertek, majd ezt követően megint két bronzot. 2012-ben ismét bronzzal gazdagodtak, majd két évvel ezelőtt jött az újabb nagy dobás - a Teo Cizmic-féle csapat a döntőben a Szolnokot legyőzve megint aranyérmes lett.

Vezetőedzőjük, Gasper Potocnik tavaly már bemutatkozott a Magyar Kupában, akkor a Falco legyőzése után a későbbi győztes Alba legyőzte a Körmendet az elődöntőben, majd a Szedeák nyerte a vasiak elleni bronzcsatát.

A tavalyihoz képest nagyban átalakult a csapat. A palánk alatt például Csorvási Milán és Horti Bálint is a keret tagjai voltak már az előző idényben is, de Horti sérült volt a kupahétvégén. Mindkettejük játékában van hullámzás, de Csorvási a külföldiekkel teletűzdelt keretben is tud nyerőember lenni, támadásban voltak kiugróan hatékony mérkőzései, míg Horti inkább az eredményesség szempontjából fontos, statisztikákban nem mindig látható munkából kiveszi a részét. Csorvási egyébként a keret három korábbi kupagyőztese közé tartozik, 2006-ban az Univer tagjaként lett aranyérmes a center. Négyes poszton két légióst használ mellettük Potocnik mester. Justin Tuoyo a körmendiek legatletikusabb játékosa, pattanózásban kulcsszerepe van, Steven Davis pedig a keret talán legjobb védője.

Kevin Dillard nemrég érkezett a csapathoz, és rövid idő alatt is bizonyította, mennyire fontos eleme lehet a Körmendnek akár helyzetek megteremtőjeként, akár befejezőként - ő és a sérüléséből felépülő, egyre jobb formában játszó Marquis Wright kavarhatják össze leginkább az ellenfelek védelmeit.

Andre Hollins és Ferencz Csaba a körmendiek legstabilabb játékosai. Hollinsnak nem nagyon van gyenge pontja - nem klasszikus irányító, de képes megtalálni a társait, nem a legdinamikusabb védelemmegbontó, de szépen használja az elzárásokat és azt, ha ütemelőnye van, és a FIBA Europe Cupban 37.9%-kal dobja a hármasokat. A 2016-os kupagyőztes Ferencz, ahogy mindig, úgy most is a tripladobásból veszi ki leginkább a részét - a vajkezű bedobó a bajnokságban 48.5%-kal, a nemzetközi porondon pedig 49.4%-kal értékesíti a hárompontosokat. Utóbbi sorozatban az összes triplát (43) és a meccsenként bedobott hármasokat (2.9) nézve is a legjobb játékos az egész mezőnyben, kiváló szezont fut.

A szezon első negyedében Eric Fanning volt a gárda legveszélyesebb támadójátékosa kreativitás, megbízhatóság, hatékonyság alapján, és ha tud valamit idézni abból, ami az első hónapokban látható volt tőle, mérkőzéseket dönthet el a vasiak számára. Halász Ákosnak volt egy kiváló periódusa, a MAFC elleni idegenbeli és a Nevezis elleni hazai mérkőzésen is vezér tudott lenni, és ha az önbizalma megvan, nagyon hasznos csereirányító. Bán Tibor is rendszeresen pályára került, de nagy kérdés, hogy Dillard érkezésével és Wright felépülésével mennyi szerep hárul majd rá. Ferenczhez hasonlóan Németh Ákos is kupagyőztes volt két éve, és egyre stabilabb és magabiztosabb játékának köszönhetően biztos helye van az általában 10-11 fős aktív rotációt használó Körmendnél.

Eddig két mérkőzést játszottak negyeddöntős ellenfelükkel szemben, és reménykedhetnek benne, hogy Dillard érkezésével, illetve a sérültek felépülésével nagyon mást tudnak majd mutatni a címvédő ellen, mint eddig. A bajnokságban ugyanis kereken 40 ponttal kaptak ki Székesfehérváron 115-75-re december 28-án, a FIBA Europe Cupban pedig nagyot hajráztak, húszpontos hátrányukat jelentősen csökkenteni tudták, de 85-77-re Körmenden is győzni tudtak Lóránték január 17-én.

 

Az Egis Körmend pénteken 18 órától lép pályára az Alba Fehérvár ellen.

 

Jegyár:

Diák/Nyugdíjas: 600 Ft/nap

Felnőtt: 1200 Ft/nap

Online jegyvásárlás:

http://www.eventim.hu/hu/jegyek/zsiros-tibor-magyar-kupa-nyolcas-donto-debrecen-fonix-csarnok-484408/event.html

Magyar Kupa és Hepp Kupa Programja:

2018.02.16.

13:00 Pécsi VSK-VEOLIA – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

15:30 Zalakerámia ZTE KK – Atomerőmű SE

18:00 Alba Fehérvár – Egis Körmend (m4)

20:30 KTE-Duna Aszfalt – Szolnoki Olaj KK

 

2018.02.17.

10:30 Salgótarján – Oroszlány (Hepp Kupa elődöntő)

13:00 Nyíregyháza – Pécs (Hepp Kupa elődöntő)

15:30 Magyar Kupa elődöntő 1.

18:00 Magyar Kupa elődöntő 2. (m4)

 

2018.02.18.

10:00 Hepp Kupa 3. hely

12:30 Hepp Kupa döntő

15:00 Magyar Kupa 3. hely

17:00 Magyar Kupa döntő (m4)

 

 Cikk nyomtatása