A cívisvároson át vezethet az út az Eb-re

2020. 07. 10. (péntek) 11.21

Bár még sok a bizonytalanság, optimális esetben nagy feladatok várnak a 3x3-as kosarasokra.

MInd a női, mind pedig a férfi 3x3-as válogatottunk tagjai számára végéhez érkezett a kéthetes debreceni edzőtábor, a hölgyek pénteken, az urak egy nappal korábban fejezték be a felkészülést az Oláh Gábor utcai palánkok alatt.

- Nagyon szeretjük Debrecent, ezért mindig szívesen jövünk ide - kezdte mondandóját Károlyi Andrea, a női válogatott szövetségi kapitánya. - Ugye minden nyár végén jelentős 3x3-as eseményt rendeznek a városban, így a hely neve összeforrt a sportággal. Többek között ezért is esett a hajdúsági megyeszékhelyre a választásunk, amikor kiderült, hogy nem tudunk a központi edzőtáborban, Székesfehérváron készülni. Itt minden megtalálható egy helyen: a szállás, az étkező, a kinti pályák és - eső esetén - a benti helyszín. Mindennel meg vagyunk elégedve, és már a krumplit is sikerült kiváltanunk más köretekkel - nevette el magát a tréner.

Károlyi elmondta, tervben van, hogy meglátogatják az új strandot, de azon túl is sok látnivalót találnak Debrecenben, így az edzések után sem unatkoznak a lányok.

Amennyiben megrendezik jövőre az olimpiát Tokióban, akkor a nők és a férfiak is selejtezőt játszhatnak a részvételért, és elvileg Eb-t is rendeznek szeptemberben Belgiumban. Azonban minden a pandémiától függ...

- Ez olyan szituáció, amire senki nem tudott felkészülni, csak alkalmazkodni lehet hozzá. Még nem száz százalékig megerősített a hír, hogy a belgák megrendezik az Európa-bajnokságot szeptember 24-26. között. Nem biztos, hogy minket ez érint, mert nem tudjuk, kint vagyunk-e. Két résztvevő helyre selejteznie kellett volna tizennyolc csapatnak, köztünk nekünk is, ám a járvány miatt a selejtezőket eltörölték. Jelenleg a FIBA döntésére várunk, hogy beférünk-e a két hely egyikére - mondta Károlyi Andrea.

Mint ismert, a DEAC Kosárlabda Akadémia idén az egyik kiemelt akadémia lett az országban, a szakembert megkérdeztük arról is, milyen lökést adhat mindez a cívisvárosi kosárlabának.

- Ezzel az utánpótlás szélesebb bázist fog képezni, és nagyobb lesz a merítési lehetősége az akadémiának. Egyébként jó lenne, ha a kosárlabdánk elindulna egy olyan úton, amely odavezetne, hogy a hazai mezőnyből merítene, és nem feltétlen a légiósokra támaszkodna. Ugyanakkkor ha fel akarjuk venni a versenyt Európával, akkor a jó külföldiekre szükség van, ahogyan az erős magyar alapra is - vélekedett Károlyi Andrea.

A felnőtt férfi válogatott szakvezetője, Csirke Ferenc is elégedett a hajdúsági körülményekkel. A szakember a bizonytalan jövőről fejtette ki elsőként a véleményét. - Azért vagyunk most együtt két hetet, mert bízunk benne, hogy augusztusban már ismét rendeznek férfi tornákat, így a mostani közös munkát követően a jövő hónap ismét együtt készülünk. Ugye augusztus végén Debrecenben rendezik a 3x3-as U18-as vébét és a Masters mellett a World Tourt is, amelyen érdekeltek vagyunk, de a szomszédos országokban rendezendő versenyekre is szeretnénk elmenni, így most ezekre készülünk. Az első héten nyolc játékossal gyakoroltunk, a másodikon csak néggyel, kiegészülve az U23-as keret tagjaival. A nemzetközi program napról napra változhat a vírus miatt, de egyelőre úgy néz ki, augusztus elsejétől újra lesznek tornák. Az olimpai selejtező még messze van, jövő júniusban rendezik Budapesten, ám egyelőre nincs lefújva a szeptemberi Eb sem, s amíg van esély rá, hogy megrendezik és kijussunk, addig kötelességünk edzeni a legjobb tudásunk szerint - jelentette ki a tréner.

Csirke Ferenc szerint a jövőre halasztott olimpiai selejtezővel némileg nőttek az esélyeik a tokiói kvalifikációra. - Így, hogy a múlt héten csatlakozott hozzánk Keller Ákos, aki játékával és fizikumával pótolhatja a kiesett Ivosev Tamást, némileg jobbak az esélyeink, mintha áprilisban nélküle és Ivosev nélkül szálltunk volna harcba. A halasztást a lányok jobban sajnálhatják, mert nekik nagy esélyük lett volna már az idén kijutniuk az ötkarikás játékokra - vélekdett a szakember. Cikk nyomtatása