3x3: egyelőre úgy tűnik, a koronavírus nem győzi le a debreceni kosaras fiesztát

2020. 07. 14. (kedd) 11.07

Becsky István kiemelte: a szervezők büszkék arra, hogy Debrecen más városokkal ellentétben nem lépett vissza a rendezés lehetőségétől.

A tervek szerint augusztus utolsó hétvégéjén a világ legjobb profi 3x3-as kosárlabdázói érkeznének a cívisvárosba, a World Tour sorozat aktuális állomására, előtte pedig a városban rendeznék az U18-as világbajnokságot. A koronavírus-járvány azonban kérdésessé tett minden nemzetközi eseményt, a vasárnap bejelentett korlátozások pedig a külföldiek beutazását is érintik. Az aktuális helyzetről Becsky István, a szervezőbizottság elnöke beszélt a Debrecen Televízió Esti közelkép című műsorában.

- Jelen pillanatban úgy készülünk, hogy minden eseményünk megrendezhető lesz. Felvettük a kapcsolatot a nemzetközi szövetséggel és a résztvevő országokkal, arról biztosítottak minket, mindent elkövetnek azért, hogy be tudjanak utazni – mondta Becsky István. Hozzátette: napi kapcsolatban vannak a Külügyminisztériummal, s onnan is segítséget kapnak ahhoz, hogy megrendezhessék a népszerű sporteseményt.

Mint elhangzott, függetlenül attól, hogy a World Tour sorozat jóval rövidebb lesz, mint az elmúlt években, több város gazdasági okokra hivatkozva előzetesen visszalépett a rendezéstől. 

– Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk erre nem kerül sor, tudjuk tartani a szintet. Nagy munka azt a színvonalat biztosítani, amelyet a debreceni közönség már megszokott – emelte ki a szervezőbizottság elnöke, aki szerint felértékelődik a cívisvárosi helyszín.

A rendezők számítanak arra, hogy bizonyos országok esetleg nem vállalják majd a szereplést az U18-as világbajnokságon, de az előzetes telefonos egyeztetések biztató képet festenek.

Becsky István bízik abban, hogy a korábbi évekhez hasonló nézőszám lesz majd jelen a lelátókon, bár az egészségügyi szempontok figyelembe vétele a legfontosabb. A szakember szerint azért is népszerű helyszín a résztvevők körében Debrecen, és azért szeretnek itt edzőtáborozni, mert minden adott ahhoz, hogy nyugodt körülmények között készüljenek, a 3x3-as pályák kifogástalan állapotban vannak, eső esetén megoldott a termi edzés, a szállásuk és az étkeztetési helyük pedig egy épületben van.

Az elhalasztott tokiói olimpiára kitérve Becsky István elmondta, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége nagyon hálás azért, hogy a 3x3-as kosárlabdát a szárnyai alá vette a város 2014-ben, amikor a sportág még kevésbé volt ismert. 

A szakember szerint Debrecen ezért is nagyot profitálhat abból, hogy a 3x3-as az olimpiai repertoár részévé válik. Ha pedig jövőre megtartják az olimpiát, Budapesten olimpiai selejtezőt rendeznek, a női és a férfi csapat is kivívta a kvalifikációs versenyen való részvételt.

Cikk nyomtatása