Kozák Luca megvédte címét 100 méteren, K.Szabó Gabriella bronzérmes 1500-on

2021. 06. 26. (szombat) 22.06

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola két éremmel zárta a nyitónapot.

Számos fiatal versenyző nyert aranyérmet a 126. Atlétikai Magyar Bajnokság első napján. Közülük Illovszky Dominik két számban is bajnok lett. A BHSE atlétája mellett Nádházy Evelin is két első helyet gyűjtött be szombaton a debreceni Gyulai István Atlétikai Stadionban.

A magyar bajnokság első futószáma a női 100 méteres síkfutás volt. Az első előfutamból Csóti Jusztina és Takács Boglárka könnyedén biztosították a helyüket a fináléban. A másodikban Ecseki-Tóth Zsófi 11.83-as új egyéni csúccsal tette ugyanezt, aki mögött Sorok Klaudia végzett még biztos döntős pozícióban. A harmadik előfutamban kapott helyet a címvédő Kozák Luca (DSC-SI), aki esélyeshez méltóan a legjobb idővel, 11.70-nel jutott döntőbe, rajta kívül Kéri Bettina (11.80-as új PB) biztosította még a helyét a másfél órával későbbi fináléba. Mellettük idővel Furulyás Lili és Pótha Zsuzsanna került még a legjobb nyolcba.

A döntőben Kozák Luca fantasztikusan futott, és 11.63-as idővel megvédte bajnoki címét. Az utolsó métereken nagyon jól hajrázott Takács Boglárka, és közel járt ahhoz, hogy befogja a hazaiak kiválóságát (11.66). A dobogó harmadik fokára a remek szezont teljesítő Csóti Jusztina állhatott fel.

Férfi 100 méteres síkfutásban az első előfutamot a 2016-os magyar bajnok Sipos János magabiztosan nyerte 10.76-tal. A második futamban Haufe Rajmund az utolsó métereken előzte meg Kádasi Zalánt, a harmadikban Illovszky Dominik könnyed 10.59-et futott, a negyedikből pedig Máté Tamás már a rákezdő záporesőben jutott be a fináléba.

A fináléba, ami óriási izgalmakat tartogatott. Illovszky Dominik jól jött el a rajtból, így a címvédő Máté Tamásnak nagyot kellett volna hajráznia az utolsó métereken, hogy utolérje őt. Ez majdnem sikerült is neki, de a célfotó végül a BHSE 19 éves tehetséget hozta ki győztesként, aki így pályafutása első felnőtt bajnoki címét nyerte meg, méghozzá 10.51-es egyéni csúcsbeállítással. Máté mellett egy másik ferencvárosi, Haufe Rajmund is felállhatott a dobogóra (10.66).

Szinte pontosan 16:00-kor szakadt le az ég, és mivel villámlott is Debrecen felett, ezért a rendezvényt kb. 15 percre félbeszakították. Ez a már zajló női diszkoszvetés és férfi rúdugrás mezőnyét érintette a legérzékenyebben, akiket már a versenyük közben ért a zivatar.

Márton Anita ezüstéremmel tért vissza gyereke születése után. 53.13 méterrel zárt diszkoszvetésben, alig pár centivel lemaradva az 53.39 méteres dobásával címet védő, nyíregyházi Kerekes Dórától. A bronzérmes Kövér Fanni lett (47.13 méter).

Szintén nyíregyházi siker született súlylökésben, ahol Tóth Balázs és Kovács László szokás szerint izgalmas és szoros versenyt vívott egymással. Kettejük között alig 10 centiméter döntött, ezúttal Tóth javára, aki 17.74 méterrel megnyerte az aranyérmet.

A férfi rúdugrás az MTK-s Nagy Marcell sikerét hozta, aki ugyanúgy 5.00 métert ugrott, mint az ezüstérmes Mihály Ádám Bence. A bronzérem Böndör Márton nyakába került.

A kb. 15 perces esőszünetet követően a női 400 méterrel folytatódtak a futószámok. Az egykörös táv Nádházy Evelin és Molnár Janka óriási párharcát hozta, amiből a GEAC atlétája jött ki jobban. Kereken 53 másodperces ideje 24 századdal volt jobb, mint a budafoki atlétának. A bronzérmet Répássy Hanna szerezte meg (55.56).

Férfi 400 méteren a remek formában lévő Molnár Attila lett az aranyérmes. Az SVSE 19 éves versenyzője 47.08-as új egyéni csúccsal tudott diadalmaskodni Enyingi Patrik Simont és Steigerwald Ernőt megelőzve.

Szintén az SVSE színeiben Varga Gréta elképesztő utolsó kört futva szintén élete első felnőtt bajnoki címét nyerte 1500 méteren. A 17 éves középtávfutó-tehetség 4:16.21-es új egyéni csúccsal tudott diadalmaskodni. Nem csak ő, de a két másik dobogós, Urbán Zita (4:21.92) és K. Szabó Gabriella (DSC-SI) (4:24.21) is új PB-t futott. Az előzetes nevezési listával ellentétben Wagner-Gyürkés Viktória és Tóth Lili Anna végül nem álltak rajthoz ezen a távon, távollétükben két 2002-es és egy 2003-as futó tudott pódiumra állni.

A szintén az SVSE színeiben rajthoz álló Szögi István 3:40.38-as időt futva megvédte címét 1500 méteren, mögötte Pápai Márton és Kiss Gergő Xavér értek célba. Az olimpiai kijutásért harcoló 25 éves versenyző 14 másodpercet javított tavalyi győztes idején.

Férfi hármasugrásban Szenderffy Dániel 15.73 méteres új egyéni csúccsal szerezte meg az aranyérmet. A Városi Sportegyesület Dunakeszi atlétája mögött Galambos Tibor (15.52 méter) és Pap Kristóf (15.25 méter) is idei legjobbjával végzett ezüst- és bronzérmes pozícióban.

A női mezőnyben a 19 éves Áts Viktória diadalmaskodott. A TSC-Geotech hármasugrója 12.79 méteres teljesítményével nyerte meg élete első felnőtt bajnoki aranyérmét. A dobogóra még az egyaránt az MTK Budapest színeiben idei legjobbját elérő Hargitai Vanda (12.32 méter) és Szabó Beatrix (12.27 méter) tudtak felállni. Az egy héttel ezelőtt hétpróbában országos bajnoki címet nyerő, ebben a számban címvédő Szűcs Szabina csupán három centivel maradt le a pódiumról.

Női magasugrásban Renner Luca elsőre vitte át az 1.65, 1.70 és 1.73 métert is, utóbbi magasságot rajta kívül már csak Fekete Fédra és Krizsán Xénia tudta átugrani. Mire Szabó Barbara 1.79 méteren beszállt a versenybe, már csak Krizsán nem esett ki az 1.76-os szinten, azonban az MTK olimpikon hétpróbázója az 1.79-et már nem próbálta meg. Így fordulhatott elő az, hogy az UTE atlétája úgy nyerte meg pályafutása tizedik magyar bajnoki aranyérmét, hogy más már versenyben sem volt, amikor ő sikeresen átugrotta az 1.79-es kezdő magasságát. A sorrend Szabó, Krizsán, Renner lett.

Férfi 5000 méteren a két BEAC-os Csere Gáspár és Farkas Dárius, valamint a szekszárdi Szemerei Levente harcoltak az érmes helyekért.  Három körrel a vége előtt Szemerei meglépni látszott, és két ellenfele végül nem is tudta őt utolérni. Hiába futotta mindkét riválisa élete legjobbját (Farkas: 14:27.04, Csere: 14:34.23) a 21 éves fiatal atléta 14:19.90-nel zárt, így a 3000 akadály és a 10 000 méter után immáron ezen a távon is van magyar bajnoki címe.

A női verseny ugyanezen távján Szabó Nóra volt az, aki két BHSE-s atléta közé beékelődött. Az első helyen Böhm Lilla ért célba (16:31.31) az új PB-t futó Szabót (16:41.16) és csapattársát, Merényi Pannát megelőzve (17:56.32). A mezőny negyedik indulója, Szabó Tünde 18:09.71-gyel zárta a futamot.

Nádházy Evelin második aranyérmét nyerte a 126. Atlétikai Magyar Bajnokságon, miután befutó emberként tagja volt a GEAC 4*100 méteres váltójának. A győztes csapat többi tagja: Sulyán Alexa, Pótha Johanna és Simon Virág.

A férfi 4*100 méter egy fordulatos versenyt hozott: az első emberek közül négyen szinte egyformán kezdtek, majd a ferencvárosi Máté Tamás átvette a vezetést. Majd jött a BHSE-s Illovszky Dominik, aki félelmetes sebességgel futotta meg a második kanyart és juttatta élre váltóját. Az első helyet a csapat utolsó embere, Osztrogonácz András magabiztosan tartotta meg. A győztes váltó másik két tagja Kádasi Zalán és Nagy Richárd voltak. A 126. Atlétikai Magyar Bajnokság vasárnap délelőtt a gyalogló versenyszámokkal folytatódik, majd jönnek dobóatlétáink, hogy aztán a futó- és ugrószámoké legyen a főszerep. A Gyulai István Atlétikai Stadionba a belépés ezúttal is ingyenes lesz, de továbbra is védettségi igazolványhoz kötött!

Forrás: atletika.hu

Fotó: dehir.hu Cikk nyomtatása