Múltidéző

2020. 04. 17. (péntek) 15.10

Napra pontosan tizenöt éve, hogy a magyar férfi jégkorong válogatott 2-2-es bravúros döntetlennel kezdte a világbajnokságot a norvégok ellen a Főnix Csarnokban.

Az elmúlt szűk két évtized igencsak bővelkedik a cívisvárosi világeseményekben, hiszen az első, 2001-es ifjúsági atlétikai világbajnokság óta eddig 32 nagy nemzetközi sporteseménynek volt házigazdája Debrecen. Sorozatunkban most három, egyaránt áprilisban megrendezett eseményt idézünk fel.

2005. április 17-én indult útjára a korong a Főnix Csarnokban a Divízió I-es vb-n. Habár a mieink kétszer is vezettek, végül döntetlennel zártak a skandinávok ellen. Ezt követően Japánt 3-0-ra, míg Kínát 9-0-ra verte Pat Cortina legénysége, sajnos a folytatásban Nagy-Britannia jobbnak bizonyult (0-3), míg a lengyelek elleni 1-1 bronzérmet ért Ladányiéknak. Az aranyérmet Norvégia szerezte meg, mellyel feljutottak a világelitbe.

Öt évvel később már a Kendó Európa-bajnokságnak volt a házigazdája a Főnix, ahol a háromnapos verseny során hat kategóriában (női, férfi, junior egyéni- és csapatverseny) osztottak érmeket. A kontinensviadalon 35 ország 325 egyéni-és 285 csapatversenyzője vett részt. A magyarok - sokszor fergeteges biztatás közepette- eredményesen szerepeltek, hiszen junior fiú csapatunk második helyen végzett, míg a felnőtteknél a női csapat, valamint egyéniben Dubi Attila és Király Norbert egyaránt bronzéremmel zárt.

Végezetül van még egy jeges eseményünk, már öt éve annak, hogy negyedik alkalommal rendeztek jégkorong-világbajnokságot városunkban. Az IIHF U18 Divízió I/A csoportos vb-n hat együttes, Dánia, Norvégia, Kazahsztán, Fehéroroszország, Franciaország és Magyarország legjobbjai találkoztak. A Debreceni Jégcsarnokban az aranyérem végül a dán fiatalok nyakába került, akik remek meccsen, 2-1-re verték a norvégokat. Sajnos a magyar csapat pont nélkül, az utolsó helyen végzett.Cikk nyomtatása